KAT MÜLKİYETİNE TABİ TAŞINMAZLARDA YÖNETİCİ ATANMASI USULÜ

Apartman veya sitelerin yönetiminde kat maliklerin, anagayrimenkulü ilgilendiren konu ve işlemlerde her zaman toplanmasının mümkün olmaması sebebiyle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 34. maddesinde yöneticinin atanma usulü düzenlenmiştir. Bu maddeye göre atanan yönetici veya yönetim kurulu, yönetim planında gösterilen hususlarda, yönetim planında yönetimin görevine ilişkin bir hüküm yoksa genel kurulda verilen kararların icrası ile mükelleftir.

Tüm kat maliklerini temsilen işlemler yapma yetkisine sahip yönetici, adeta bir icra organı niteliğindedir. Yönetim planına ve genel kurul kararlarına aykırılı olmamak kaydıyla yaptığı işlemler tüm kat malikleri üzerinde sonuç doğurmaktadır. Bu sebeple de Kat Mülkiyeti Kanunu tarafından yönetici seçim usulü ile hak ve sorumlulukları ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. 

Yönetici seçiminde tek bir kişi görev alabileceği gibi üç kişilik bir kurul oluşturmak suretiyle yönetimde söz sahibi olunması mümkündür. Tek bir yönetici veya üç kişilik bir yönetim kurulu haricinde değişik sayılarda kişiden oluşması da mümkün değildir. Yönetici veya yönetim kurulu üyeliğinde kat maliki olma şartı da aranmamaktadır.

Kat malikleri kendi aralarında yönetici seçebileceği gibi bunun mümkün olmaması durumunda yargı organlarına başvurmak suretiyle yönetici seçilmesi isteminde de bulunabilir. Tüm bağımsız bölümlerin bir kişiye ait olması durumunda kat maliklerince seçim veya yargıya başvuru olmaksızın o kişi kanunen yöneticidir.

Kat maliklerinin oylamasında, arsa payı ve sayı nisabı öngörülmüştür. Kullanılan oylarda hem oy kullanan kişinin arsa payına bakılmakta hem de oy kullanan kişi sayı sayına bakılmaktadır. Gerekli çoğunluğu sağlayan kişi veya kişiler birden fazla kez yönetici olması mümkündür. Ayrıca kanuni genel kurul toplantısında her yıl yönetici seçimi gündeme gelmelidir.

Eğer kat malikleri tarafından yönetici seçiminde anlaşma sağlanamazsa veya yönetici seçilemezse kat maliklerinden biri görevli mahkeme olan taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesine başvurmak suretiyle yönetici atanması talebinde bulunabilir. Mahkemece atanan yöneticinin atanma tarihinden altı ay geçmedikçe kat malikleri yöneticinin değişmesini sağlayamazlar.

Scroll to Top